Инфекциозна мононуклеоза – аюрведично лечение с билки

И

Инфекциозната мононуклеоза, наричана още жлезиста треска и моно, е често срещано заболяване, причинено от вируса на Epstein-Barr (EBV). Обозначението „мононуклеоза“ се отнася до увеличаване на белите кръвни клетки, наречени лимфоцити. Това заболяване обикновено се разпространява чрез контакт от човек на човек. Слюнката е основната среда за предаване на това заболяване; следователно тя е известна още като „болест на целувките“. Симптомите включват висока температура, студени тръпки, неразположение и възпалено гърло, с подути лимфни жлези на врата. Някои хора също имат белезникаво покритие на сливиците. Рядко черният дроб и далакът са увеличени; а някои засегнати хора също могат да развият обрив по тялото.

Аюрведичното лечение на това състояние е насочено към лечение на симптомите, контролиране на вирулентността на EBV и предотвратяване на усложнения. Triphala-Guggulu и Tribhuvan-Kirti-Ras се използват за контрол на неразположението. Arogya-Vardhini, Sitopaladi-Churna, Mahasudarshan-Churna и Sookshma-Triphala се използват за овладяване на инфекцията на гърлото. Kamdudha-Ras, Godanti-Bhasma, Sutshekhar-Ras и Chandrakala-Ras се използват за контрол на треската. Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra) и Pippali (Piper longum), се използват заедно с гореспоменатите лекарства, за да се намали възпалението в дихателните пътища и също така да се контролира вирусната инфекция. Amalaki (Emblica officinalis), Behada (Terminalia bellerica), Kanchnaar (Bauhinia variegata) и Kanchnaar-Guggulu се използват за намаляване на подуването на лимфните жлези в областта на шията.

Усложненията, макар и много редки, включват възпаление на черния дроб, далака, сърцето и мозъка и разрушаване на червените кръвни клетки. Arogya-Vardhini, Sutshekhar-Ras, Shankh-Vati, Punarnavadi-Qadha, Rohitakarishta, Kutki (Picrorrhiza kurroa) и Sharpunkha (Tephrosia purpurea) се използват за лечение на възпаление на черния дроб и далака.

Шрънг-Басма, Абхрак-Басма, Махават-Видванс-Рас, Суварна-Басма, Суварна-Малини-Васант, Арджун (Terminalia arjuna), Саарива (Hemidesmus indicus), Манджишта (Rubia cordifolia), Гудучи (Tinospora cordifolia) Gokshur (Tribulus terrestris) и Maha-Manjishthadi-Qadha се използват за лечение на останалите усложнения.

Инфекциозната мононуклеоза обикновено е самоограничаващо се, макар понякога продължително и често неудобно заболяване. Потенциалните усложнения налагат хората с това заболяване да бъдат под грижите на лекар.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta