Нарушения на менструацията – Дисменорея – Окупунктура в перспектива на TCM

Н

Всички жени изпитват менструално разстройство понякога по време на раждането на детето, преди менопаузата. Въпреки че западните лекарства никога не са виждали, че нередовната менструация е проблем на репродуктивната система на жените, традиционната китайска медицина гледа на този проблем сериозно, ако не се лекува, това ще дисхармонизира женската екосистема, което ще доведе до нервно напрежение и други здравословни проблеми, включително безплодие. В тази статия ще обсъдим предложените акупунктурни точки, които помагат за лечение на дисменорея.

А. Застой на кръв и ци

1. Застой на кръвта

Стагнацията на кръвта се определя като състояние на кръвта е препятствано и не тече свободно към цялото тяло. Предложени акупунктурни точки на канали черен дроб, стомах, дебело черво и сърце: ST36 (Zusanli), SP6 (Sanyinjiao), SP10 (Xuehai), UB40 (Weizhong), UB 17 (Geshu)

а) Ци стагнация

Стагнацията на кръвта се определя като състояние на ци е препятствано или отслабено и не тече свободно към цялото тяло. Предложени точки на акупунктура за ци стагнация на чернодробния канал: LI4 (Hegu), LV3 (Taichong), ST36 (Zusanli), GB20 (Fengchi)

2. Дефицит на кръв

Дефицитът на кръв се определя като състояние, при което няма достатъчно кръв, за да циркулира в цялото тяло. Предложени точки за акупунктура: ST36 (Zusanli), SP6 (Sanyinjiao), LV3 (Taichong), UB11 (Dazhu) и UB17 (Geshu)

3. Влажна топлина

Влажната топлина се определя като състояние на прекомерен дефицит на ин или неуспех на ин да контролира ян и ян става хиперактивен. Предложени акупунктурни точки на далака на канала, стомаха, черния дроб и белия дроб: ST36 (Zusanli), ST40 (Fenglong), SP6 (Sanyinjiao), SP9 (Yinling), ST8 (Touwei), LV3 (Taichong), ST41 (Jiexi), SP10 ( Xuehai) и KD6 (Zhaohai)

4. Влажен вятър

Влажността се определя като състояние на прекомерно количество течности, натрупани в тялото, а вятърът причинява обширен дисбаланс както на Ин, така и на Ян и Ци и кръвта. Предложени акупунктурни точки на канали на далака, стомаха и белия дроб: ST36 (Zusanli), ST40 (Fenglong), SP6 (Sanyinjiao), SP9 (Yinling), ST8 (Touwei), Lu6 (kongqui), LI4 (Hegu) и CV12 ( Zhongwan).

5. Дисбаланс на бъбреците или черния дроб

а) Бъбрекът се определя като орган за регулиране на репродуктивната система, функцията на матката и растежа на нашето тяло. Бъбречен дефицит предполага акупунктурна точка на бъбречни канали: UB23 (Shenshu), GV4 (Mingmen), CV4 (Guanyuan), KD3 (Guan Yuan), UB 52 (Zhishi)

б) Ненормалната функция на черния дроб може да наруши ци и кръвния поток в тялото, което води до блокиране на меридианната система. точка на акупунктура при чернодробен дефицит на каналите на черния дроб и дебелото черво: LV 3 (Taichong), LI (Hegu), BL18 (Gan shu) CV12 (zhongwan). Горното е само някои препоръчани точки само за илюстрация, моля, консултирайте се с вашия акупунктурист, преди да кандидатствате.

LV: Канал на черния дроб GB: Канал на жлъчния мехур UB: Канал на пикочния мехур CV: Канал на зачеващия съд SP: Канали на далака LI: Канал на дебелото черво KD: Канал на бъбреците GV: Канал на управляващия съд TH: Канал на тройния нагревател BL (UB) LU: Белодробен канал ST : Стомашен канал PC: Перикарден канал HT: Сърдечен канал REN (CV): Канал на зачеващия съд

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta