Диета за лечение на хемороиди

Д

Запек и хемороиди

Яркочервено ректално кървене, което не се смесва с изпражнения, обикновено е първоначалният симптом на хемороидите (или често срещаните лоши изписвания на Hemmroids, Hemroids). Пролапсът настъпва само с първата дефекация и след това спонтанно намалява. Постоянният анален сърбеж е симптом на хемороиди. Болката се появява само когато има остър пристъп на възпаление и оток с пролапс, или когато има съпътстващо нараняване, като пукнатина. Няколко наблюдения свидетелстват за пряката връзка между диетата и хемороидите. Всъщност рядко това заболяване се среща в страни, където диетата е с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на рафинирани храни. Важен компонент на хемороидите е запекът, дължащ се на повишеното усилие, необходимо за дефекация, което увеличава интраабдоминалното налягане и възпрепятства венозното връщане. Освен това, повишеното налягане увеличава задръстванията в таза, което може да отслаби венозната стена, улеснявайки образуването на хемороиди.

Повече влакна

В крайна сметка диетата, богата на фибри, е най-ефективният начин за предотвратяване на хемороиди. Пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове насърчават чревната перисталтика.

Много компоненти на влакната привличат вода и изпражненията стават меки и плътни, лесно преминаващи.

Също така зеленчуците и плодовете съдържат много хранителни вещества, които повишават целостта на вените, по-специално са важни биофлавоноиди, витамини А, С, Е, В комплекс и цинк. Боровинките, черешите и къпините са богати на биофлавоноиди, кайсиите, пъпешите, тиквите, морковите и боровинките съдържат витамин А. Цитрусите, ягодите, касисът, броколите, брюкселското зеле, кресонът и спанакът съдържат витамин С, пълнозърнестите храни и люспите от бирена мая съдържат витамини В , докато цинкът присъства в овес, маслени семена, пшеница, елда, лешници, бадеми, грах, магданоз, чесън и моркови.

В случай на хемороиди, трябва да балансираме – както и червата – черния дроб и далака, два органа, които допринасят за здравето на вените и по този начин и хемороидалния сплит. Ако енергията на далака е слаба, тя не подхранва съединителната тъкан и следователно вените лесно се изтощават. Следователно е важно да се избягват, както и рафинираните храни, захарта (далакът всъщност страда от излишък на захар и се подхранва и балансира от консумацията на зърнени храни), мазни храни и такива, които прегряват твърде много, като като наденица, червено месо, мляко, сирене, шоколад и кафе. Трябва да намалим консумацията на месо, евентуално да заменим червеното с бяло месо или по-добре да дадем предпочитание на рибата и бобовите растения като източник на протеин. Също така, за да избегнем претоварване на черния дроб, трябва да предпочитаме зелените зеленчуци и да намалим консумацията на Solanaceae, включително домати, чушки и патладжани.

Мисо, водорасли и мочи

Някои храни, предложени от макробиотик, могат да играят ефективна роля при лечението и профилактиката на хемороиди. Храна, особено полезна за вените, е мисо, направена от ферментирала соя и ечемик, ориз или пшеница. Мисо има солен вкус, използва се главно като подправка за супи. Освен за прочистване на черния дроб и подобряване на кръвообращението, възстановява чревната флора и е показан при запек и метеоризъм. Благодарение на свойствата на алкализиращата храна, е показан при заболявания като артрит и накрая енергията ободрява бъбреците и по този начин подобрява общия тонус. Въпреки че водораслите са отлична храна при лечението на хемороиди. Допълненията в готвенето на бобови и зърнени култури, премахват вътрешната топлина и подобряват чревната перисталтика, благодарение на слузта, която привлича вода и потупва чревната лигавица. По-специално, комбу е полезен за червата, докато уакамето е най-добро за черния дроб. Първият се добавя към варени зеленчуци, вторият към супи. Друга много подходяща храна за подсилване на далака (Преди всичко добро и тонизиращо) е Mochi. Това са малки сладкиши от сладък ориз, които могат да се затоплят на слаб огън.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta