Ефективност на акупресурата

Е

Стимулирането на естествените способности на тялото за самолечение чрез прилагане на натиск върху най-важните лечебни точки на човешкото тяло, с помощта на пръсти, длани, лакът или дори крака е известно като акупресура. Това е древно китайско лечебно изкуство и се твърди, че е разработено в Азия преди повече от 5000 години.

Ефективност на лечението с акупресура

Точковият масаж се оказа много ефективен при лечението на различни заболявания, свързани със стреса. Акупресурата може всъщност да намали напрежението, да облекчи болката, да увеличи циркулацията на кръвта и да развие цялостното здраве на човека. Освен за лечение на заболявания, свързани със стреса, акупресурата е известна и с това, че обновява репродуктивните органи, детоксикира тялото и подобрява тонуса на кожата.

Терапията с акупресура може да помогне за укрепване на силата на съпротива и да попречи на организма да придобие нежелани заболявания. Тази терапия може да се приложи самостоятелно чрез изучаване на различни техники и точки на натиск, така че да можете да се самолекувате от определени медицински състояния като мускулна болка, психически стрес, разстройства на обучението, емоционални травми и много други.

Как работи това?

По време на сеансите по акупресура ще бъдете помолени да легнете на масажна маса (няма нужда да събличате дрехите си). След това терапевтът започва леко да оказва натиск върху лечебните ви точки и да ги масажира. Всяка сесия може да продължи до час или повече. Човек трябва да присъства на няколко сесии, за да постигне най-добри резултати.

Действителната цел на акупресурата или каквато и да е каросерия по този въпрос е да възстанови цялостното здраве на човека чрез регулиране на положителните и отрицателните енергии, протичащи в тялото. Някои хора вярват, че акупресурата може не само да лекува енергийните полета, но и ума, емоциите, както и духа.

Често срещани акупунктурни точки

В човешкото тяло има множество акупунктурни точки, твърде много, за да бъдат изброени. Най-важните точки за акупунктура и акупресура, които често се използват от терапевтите, са изброени по-долу:

Дебело черво 4 (LI 4)

Точката за акупунктура и акупресура за лечение на заболявания, свързани с дебелото черво, се намира в дебелата плът между показалеца и палеца.

Черен дроб 3 (LR-3)

Точката за акупунктура и акупресура за лечение на заболявания, свързани с черния дроб, се намира между палеца на крака и втория пръст на крака.

Далак 6 (SP-6)

Точката за акупунктура и акупресура за лечение на заболявания, свързани с черния дроб, се намира точно над глезена на разстояние от 3 ширини на пръстите. Тази област на долния прасец е много нежна.

Кой може да се възползва от акупресурата?

Въпреки че много хора твърдят, че акупресурата може да лекува много заболявания, трябва да признаем, че терапията и нейната ефективност за подобряване на различни здравословни състояния все още не са напълно доказани. Този метод е ново лечение и трябва да се направят подходящи изследвания, преди да се направят каквито и да било изявления от рода на: “Акупресурата може да лекува ефективно това заболяване през толкова много седмици.”

Независимо от това, точков масаж е помогнал за подобряване на определени медицински състояния отново и отново. Има малко, но абсолютно доказателство, че може да лекува следните медицински състояния:

– Гадене и повръщане:

Много проучвания потвърждават, че акупресурата на китката може ефективно да лекува гадене и повръщане, причинени от различни причини като:

След операция травма и гадене

По време или след инжектиране на спинална анестезия

След химиотерапия

Морска болест

Гадене преди и след бременност

В повечето случаи по-горе, точков масаж на китката се оказа успешен.

Точката за акупунктура и акупресура за лечение на гадене и повръщане, PC 6, е разположена между двата нерва, които започват в основата на дланта. Специално проектирани гривни, които могат да контролират това медицинско състояние, се предлагат и в медицинския гише.

– Рак:

Освен че намалява гаденето след химиотерапия, според много отделни доклади, акупресурата облекчава напрежението, намалява стреса, повишава нивата на енергия и намалява болката при пациенти с рак.

– Различни болки:

Има някои предварителни доказателства, че акупресурата може ефективно да намали болката в долната част на гърба, постоперативната болка и травма и главоболието. Болестите, причинени от други медицински състояния, също могат да се подобрят с помощта на акупресура. Що се отнася до главоболието, натискът се прилага към лечебната точка

– Артрит:

Проучванията показват, че чрез използване на акупресура при пациенти, страдащи от артрит, усещането за възпаление в ставите може да бъде значително намалено. Научната причина, посочена зад това, е, че приложението на акупресура освобождава ендорфини, които са способни да генерират противовъзпалителни ефекти в ставите, като по този начин намаляват страданието при пациенти с артрит.

– Депресия и безпокойство:

Многобройни проучвания, проведени върху различни хора, показват, че акупресурата може успешно да намали умората, депресията и безпокойството и да подобри настроението на индивида.

Предпазни мерки

Като цяло акупресурата е безопасна терапия. Препоръчва се обаче пациентите, страдащи от здравословни състояния като рак, артрит, сърдечни заболявания или други хронични заболявания, да се консултират със своя лекар, преди да се подложат на тази терапия. Акупресурата е само предпазна мярка.

Заключение

Въпреки че терапията с акупресура все още е в начален стадий, повечето хора, подложени на лечението, изглежда са щастливи. За много хора това несъмнено е една от най-добрите терапии, които могат да доведат до здравословен начин на живот, но единствената уловка тук е, че трябва да се прави само под ръководството на квалифициран акупунктурист. Приятно акупресура!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta