Рак на белия дроб – изложени ли сте на риск?

Р

Ракът е аномалия на клетката, която води до неконтролиран клетъчен растеж. Анормалните клетки продължават да се делят и образуват бучка или тумор. Този тумор, ако, рак може да нахлуе в други здрави тъкани и да ги унищожи. Към този момент е известно, че метастизира. Ракът на белия дроб има тенденция да се разпространява рано след формирането му и поради това е много опасен и труден за лечение. Въпреки че този вид рак има способността да се разпространява в други органи като черен дроб, мозък и кости, той също е често срещано място за други ракови тумори да метастазират. Ракът на белия дроб е рак, отколкото започва в единия или в двата бели дроба

Изложени ли сте на риск?

ПУШЕНЕ

Около 90% от рака на белия дроб са свързани с тютюнопушенето. Броят на пушените цигари значително увеличава риска от рак на белия дроб. Отказът от пушене значително намалява риска. Пасивното пушене също може да изложи човек на риск от рак на белия дроб. Пасивното пушене е вдишване на цигарен дим на непушач от пушач.

РАДОН

Радонът е газ без мирис, произведен от естественото разграждане на урана в скалите, почвата и водата. Въздухът в крайна сметка става част от въздуха, който дишате. Някои домове могат да имат високи нива на радон, особено на по-ниското ниво. Могат да бъдат закупени комплекти за тестване на радон, за да се провери дали в дома има опасни нива на радон. Ако това е така, могат да се вземат мерки за разрешаването му.

АСБЕСТОВИ ВЛАКНА И ДРУГИ ХИМИЧНИ

Работното място е общото място за излагане на азбест и други химикали. При вдишване азбестът може да се задържи в белите дробове дълго време и да причини белодробни заболявания. Хората, които пушат и са изложени на азбест, са изложени на по-висок риск от развитие на рак на белия дроб.

СЕМЕЙНА ИСТОРИЯ

Хората със семейство, които имат болестта, са изложени на по-голям риск от развитие.

Други фактори, които могат да увеличат риска ви, включват прекомерен прием на алкохол, някои белодробни заболявания като емфизем, замърсяване на въздуха и туберкулоза.

Ракът на белия дроб обикновено не проявява никакви симптоми в ранните си стадии. Туморът може да бъде открит чрез рентгенова снимка на гръдния кош, направена по други причини. Симптомите започват, когато ракът е напреднал. Тези симптоми включват:

– нова кашлица, която не преминава

– кашляне на кръв (хемоптиза)

– промяна в хронична кашлица

– болка в гърдите, която е тъпа, болезнена и постоянна

– задух

– хрипове

– пресипналост

– необяснима загуба на тегло

Възможностите за лечение на рак на белия дроб могат да зависят от стадия на рака, вида на рака, здравето на индивида. Лечението може да не е опция, когато страничните ефекти претеглят ползите. В този случай лекарят може да осигури поддържащо лечение за лечение на симптомите на заболяването като задух и болка.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta