Перкусии – клиничен метод за обективно изследване на гръдния кош на детето

П

Белите дробове се перкусират, за да се оцени плътността на подлежащите органи. Резонанс се чува по всички лобове на белите дробове, които не са в съседство с други органи. Чува се тъпота, започваща в петото междуребрено пространство в дясната средно-ключична линия. Перкутирайки надолу до края на черния дроб, се чува плосък звук, тъй като черният дроб вече не надвишава пълния с въздух бял дроб. Сърдечна тъпота се усеща над лявата стернална граница от второто до петото вътрешно пространство медиално до средната ключична линия. Под петото междуребрено пространство от лявата страна тимпаните се получават от напълнения със стомаха въздух. Отклоненията от тези очаквани звуци винаги се записват и отчитат.

При сравнителни перкусии на гръдния кош предният бял дроб е перкутиран от върха до основата, обикновено с детето в легнало или седнало положение. Всяка страна на гърдите се перкусира последователно, за да се сравнят звуците, като тъпота на черния дроб от дясната страна с тимпанията на стомаха от лявата страна. Когато перкутирате белите дробове, процедурата и последователността са еднакви, но детето трябва да седи. Обикновено само резонансът е главата, когато перкутира задния гръден кош от рамото до осмото или десетото ребро. В основата на белите дробове се чува тъпота, когато диафрагмата е перкутирана.

Патологичната тъпота се чува в случай на

1. пневмония

2. хидро-, хемоторакс

3. белодробен оток

4. белодробен или медиастинален тумор

Банбоксът се чува в случай на

1. емфизем на белите дробове

2. пещера на белия дроб

3. абсцес на белия дроб

4. пневмоторакс

5. бронхиална астма

6. астматичен бронхит

При топографско перкутиране на гръдния кош, лекарят търси границите на белите дробове в основните линии, местоположението на върха на белия дроб и ширината на зоните на кренига. Топографската перкусия се използва само при деца на възраст над 7 години. При топографската перкусия границата на белия дроб се оценява от страна на резонансния звук. Горният ръб на белия дроб (местоположението на върха на белия дроб) се определя от перкусии от ключицата до врата. Върхът на всеки бял дроб се издига на около 2-4 см над вътрешната трета на ключиците пред тялото. Отзад изследваме местоположението на върха на белия дроб чрез перкусии от оста на лопатката до седмия шиен прешлен. Обикновено горната граница на белия дроб е в седмия шиен прешлен отзад.

Долният крайбрежен ръб на белите дробове според възрастта на детето

До 10-годишна възраст

• Средно-ключична линия

1. дясната страна е на VI ребро

Мидаксиларна

2. дясната страна е на VII-VIII ребро

3. лявата страна е на IX ребро

• Гръбначен

1. дясната страна е на ребро IX-X

2. лявата страна е на X реброто

По-стари от 10 години

• Средно-ключична

1. дясната страна е на VI ребро

• Мидаксиларна

1. дясната страна е на VIII ребро

2. лявата страна е на VIII ребро

• Гръбначен

1. дясната страна е в X реброто

2. Лявата страна е на X реброто

Широчината на зоните на Crenig се определя от перкусии от средата на мускулния трапец до всяка посока (до врата и рамото) до изчезването на резонанса. Обикновено ширината на зоните на Crenig е 3-5 cm.

Екскурзията на белия дроб е разстоянието между долния ребрен ръб на белите дробове при максимално вдишване и максимално издишване. Обикновено екскурзията на белия дроб е 2-6 cm.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta