Как да контролираме ХОББ

К

Срокът хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) се отнася до група прогресиращи белодробни заболявания, които ви оставят без дъх и умора, защото не можете да дишате пълноценно. Неизлечимо е.

ХОББ е видът заболяване, което от време на време пламва. Двата най-често срещани вида ХОББ са емфизем и хроничен бронхит.

Размяната… белите ви дробове съдържат около 600 милиона въздушни торбички. Когато вдишвате, кислородът във входящия въздух се обменя за въглеродния диоксид в кръвта ви през малките капиляри, прикрепени към тези въздушни торбички. Този обмен е жизненоважен за вашето здраве и физическо функциониране.

Когато имаш емфизем броят на въздушните торбички в белите дробове е намален или те са деформирани или блокирани. Резултатът е, че белите ви дробове не могат да обработят адекватно обмена на кислород за въглероден диоксид. Този намален капацитет компрометира способността ви да дишате ефективно.

Когато имаш бронхит дихателните пътища в белия дроб стават подути или по-дебели от нормалното, което води до блокиране или запушване. Това затруднява издишването и причинява хронична (т.е. продължителна) кашлица.

Какво причинява ХОББ?

Простият отговор на този въпрос е хроничното възпаление.

Има два вида възпаление … остро и хронично.

Остро възпаление се отнася до краткосрочен имунен отговор на внезапно нараняване. Например, ако отрежете пръста си, нарязването вероятно ще бъде зачервено и подуто на следващия ден. Това показва, че химикалите за борба с чужди нашественици (които може да са били въведени в тялото ви от разрязването) са били освободени от вашата имунна система и вършат своята работа в борбата с инфекциите. Ако сте доста здрави, пръстът ви трябва да заздравее след няколко дни.

Хронично възпаление възниква, когато възпалителният отговор няма да се изключи. Имунната ви система продължава да изпомпва възпалителни химикали. С други думи, възпалението възниква, когато не е необходимо. Очевидно е вредно за вашето здраве.

Все по-очевидно е, че хроничното възпаление е основната причина за много хронични заболявания като ХОББ.

Хроничното възпаление също е в основата на диабет тип 2.

Връзка между ХОББ и диабет

Въпреки че имат един и същ корен, връзката между ХОББ и диабета не е ясна. Няма конкретни данни от изследвания, които да показват, че хората с ХОББ имат по-голям риск от развитие на диабет или обратно.

Проучванията обаче показват, че около 15% от пациентите с ХОББ, които са приети в болница, също имат диабет. В популацията като цяло разпространението на диабета е малко под 10%.

Търсене на литературата, публикувана в Сърдечно-съдова диабетология разглежда ХОББ като рисков фактор за развитието на диабет и обратно. Изследователите стигнаха до заключението, че съществува двупосочен риск между двете заболявания.

Изглежда ХОББ увеличава честотата на диабета по няколко причини. ХОББ например ви кара да наддавате (тъй като сте по-малко активни) и така увеличава вашата устойчивост към инсулин.

От друга страна, изглежда, че диабетът увеличава появата на белодробни инфекции и влошава ХОББ, причинявайки увеличаване на обострянията.

Допълнителни изследвания показват, че високата кръвна захар е свързана с нарушена белодробна функция. Проучване в Торакс показа, че диабетът е свързан с намалена способност за насилствено изхвърляне на въздух от белите дробове. Тази връзка се влоши от тютюнопушенето.

Изглежда много вероятно увреждането на нервната система, причинено от диабет (диабетна невропатия), да отслаби дихателните мускули, правейки дишането повърхностно и по-малко ефективно … въпреки че тази връзка между диабета и ХОББ не е установена с някаква степен на сигурност.

Как да се борим с ХОББ

Няма лечение за ХОББ.

Има обаче много неща, които можете да направите, за да забавите развитието на болестта. Много от тях са същите неща, които трябва да направите, за да ви помогнат да контролирате диабета си.

  • Откажете се от пушенето

  • Хранете се здравословно

  • Вземете редовни упражнения

  • Избягвайте замърсения въздух

  • Използвайте дихателни упражнения, за да тренирате белите си дробове

Отказ от пушене… е безпроблемно, ако имате ХОББ. Тютюнопушенето уврежда белите ви дробове – това е може би основната причина защо имате ХОББ – и отчаяно трябва да избегнете повече увреждания на белите си дробове, ако искате да забавите развитието на болестта.

Отказването на тютюнопушенето отнема малко сила на волята, но ако сте достатъчно решителни, можете да го направите. Освен това има няколко помощни средства за отказване от пушене, като лепенки и таблетки за смучене, ако се борите да се откажете от него.

Хранене на здравословна диета… означава да ядем растителна диета с ниско съдържание на захар, ниско съдържание на мазнини, ниско съдържание на въглехидрати, ниско съдържание на сол, ниско съдържание на GI, с високо съдържание на фибри, като Побой на диабет диета и пиене на много вода. Този вид диета ще ви помогне да отслабнете, едно от последствията от ХОББ, като по този начин ще улесните ежедневието и ще ви дадат повече енергия за ходене и т.н.

Упражняване… не е нещо, което не можете да направите, само защото страдате от ХОББ. Всъщност най-добрият начин да поддържате белодробната си функция е да се упражнявате редовно под някаква форма на упражнения. Правете малко градинарство или се разхождате няколко дни в седмицата е чудесен начин да започнете.

Опитайте да ходите пеша, да плувате, да карате колело или йога. Но внимавайте да не тренирате толкова силно, че белите дробове да не могат да се справят – това може да доведе до обостряне на симптомите.

Йога е особено добра за страдащите от ХОББ, тъй като се фокусира върху контролирано дишане. Всъщност йогичното дишане съдържа някои от дихателните упражнения, които се правят по време на дихателната терапия.

Избягване на замърсяване… е поредният неблагоприятен, ако имате ХОББ. Белите дробове, отслабени от ХОББ, са особено уязвими към въздушно замърсяване. Така че, обърнете внимание на предупрежденията за качеството на въздуха и избягвайте ситуации, при които качеството на въздуха е вероятно да е ниско, като прах, химически изпарения, открити лагерни огньове и т.н.

Респираторна терапия

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за ХОББ и за подобряване на цялостното си здраве, е да предприемате редовни дихателни упражнения.

Дихателните упражнения ще подобрят дихателната ви функция, като по този начин ще забавят прогресията на ХОББ. Освен това дихателните упражнения ще осигурят по-добро качество на живот.

Ето три такива упражнения:

  • Дишане със стиснати устни

  • Дишане на корема

  • Тренировка на белодробни мускули

Свиване на устните дишане… е дихателно упражнение, при което вдишвате през носа и издишвате през устата, докато свивате устни. Трябва да издишате с половин скорост или по-малко от вдишването, т.е. ако отделите 4 секунди за вдишване, отнемете поне 8 секунди, за да издишате през свитите си устни.

Този трик за дишане поддържа вашите вълни отворени по-дълго, намалява работата на дишането и подобрява обмена на кислород и въглероден диоксид.

Дишане на корема… е особено полезен за намаляване на задуха при упражнения или извършване на тежки дейности като изкачване на стълби или повдигане на тежки предмети. Това се прави чрез упражняване на дихателната мускулатура.

Легнете и сложете едната ръка на корема, а другата на гърдите. Ръката на корема ви трябва да се спуска при издишване и да се повдига, когато вдишвате.

Тренировка на белодробни мускули… беше установено, че използването на устройство за тренировка на дихателни мускули води до значително повишаване на силата и издръжливостта. Изследването е предприето през 2007 г. в университета в Модена, Италия.

A тренировка на дихателните мускули Устройството (RMT) е тръбичка, която поставяте на устните си и дишате през нея. Устройството частично блокира въздушния поток, което затруднява вдишването и издишването. Ограничението на въздушния поток може да варира чрез преместване на циферблат. Освен това можете да премахнете ограничението изцяло, ако желаете вдишването, което някои терапевти препоръчват.

RTM се използват от спортисти за повишаване на тяхната издръжливост и подобряване на белодробната функция по време на сърдечно-съдови упражнения. Този писател, който има лека форма на ХОББ, е открил, че използването на RTM е чудесен начин за укрепване на дихателните му мускули и предотвратяване на прогресията на ХОББ.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta