Контролирайте астмата си с диафрагмално дишане

К

Какво представлява диафрагмата? Често го чувате свързано с дишането и пеенето; независимо дали правите едното или другото, правилният начин да го направите е от диафрагмата. Ако сте били бременна преди, вероятно ви е било казано, че задухът ви е причинен от издуването на корема, притискащо диафрагмата. Можете спокойно да предположите, че това е част от тялото, разположена някъде по корема ви, но какво точно е това?

Диафрагмата е мускулен лист, разположен под белите дробове. Когато е в покой и не се свива, той образува купол и разделя гърдите от корема. Когато се свива, както при дишане, той се спуска и куполът се изравнява към корема, издърпвайки белодробните основи с него и отваряйки въздушните торбички, за да поеме въздух. Диафрагмата е неразделна част от правилното дишане, тъй като включва белодробните основи, които осигуряват най-голям приток на кръв. Работата с добрата оксигенация на тъканите е, че тя изисква кислород от въздуха, който дишате, за да се дифузира в кръвоносните съдове, преминаващи през белите ви дробове. Правенето на диафрагмално дишане означава осигуряване на добро подаване на въздух и добро кръвоснабдяване.

Когато диафрагмата ви се спусне, тя оказва натиск върху коремните органи, които в по-голямата си част са пълни с течност. Тъй като течността не може да бъде компресирана, коремът трябва да се измести някъде, за да направи място за диафрагмата. Ето защо стомашните стени се движат навън, когато вдишвате, докато правите диафрагмално дишане, което разбираемо се нарича още коремно или коремно дишане.

Издишването, от друга страна, е релаксиращо движение, което позволява на диафрагмата да се върне в своето куполно положение в покой. Успокоява ви и освобождава от стреса, оттук и облекчаващото чувство на въздишка. Диафрагмалното дишане е правилният начин за дишане. За да проверите дали го правите, вижте дали стомахът ви се повдига, когато вдишвате, и се отпуска при издишване. Когато се случи обратното, това, което правите, е парадоксалното дишане.

Когато дишате парадоксално, мускулите на врата, раменете и междуребрата трябва да положат повече усилия, за да поддържат дишането ви. Докато диафрагмалното дишане се чувства без усилие, парадоксалното дишане ви уморява и гърдите ви болят.

Ако установите, че сте парадоксален дишач, може да се наложи да получите професионална помощ за преквалификация на диафрагмата. Това е особено важно за страдащите от астма, тъй като научаването на правилното дишане може да помогне много да им помогне да контролират заболяването си. Физиотерапевтите често помагат на пациенти с астма с дихателни упражнения, включващи коремно дишане, което им позволява да се отпуснат и да преодолеят пристъп по естествен път.

Тялото ви е проектирано да диша диафрагмално, така че независимо дали страдате от астма или не, би ви послужило добре да започнете да го практикувате за по-добро здраве.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta