Най-добрите храни за подхранване на белите дробове и дебелото черво

Н

В ориенталската медицина естеството и качеството на храната, включително нейния вкус, вкус и топлина / студ, определя нейния лечебен потенциал и способността му да балансира или дисбалансира тялото чрез въздействие върху кръвта, ци и други телесни течности.

Има много „диети“ и целта на тази гледна точка за храната и храненето не е да ви даде друга „диета“, която да следвате стриктно, а по-скоро да ви даде няколко прости насоки от комбинирана западна и ориенталска перспектива. Те ще ви дадат начин да подхранвате и поддържате тялото си отвътре. В китайската медицина органите в тялото отговарят на различните елементи и всички те се свързват с различните сезони в природата. Въздушният елемент (известен също като метал в традиционната китайска медицина) се отнася до сезона на есента и белите дробове и големите черва и функциите на защита и пречистване.

Есента е времето, когато започваме да обръщаме енергията си навътре. Ние отвръщаме фокуса си от външния свят и започваме да се фокусираме върху вътрешния си процес. Есента сигнализира времето да започне това саморефлексия и навътрешно пътешествие. Правейки това, трябва да натрупаме ресурси, за да ни поддържаме и подхранваме през есенните месеци и през зимата.

Есента е времето да се отпуснете. Обичам образа на листата, които без усилие падат от дърветата. Без да се задържат, просто нежно се освобождават от клона и бавно въртят спирало вкъщи, за да си починат в земята.

Тъй като нашата енергия започва да се движи навътре и надолу през есента, ние трябва да освободим нежелана енергия и емоции и да се предпазим от нежелани външни влияния.

Кожата е нашият основен орган за защита и пречистване. Управлява се от въздушния (метален) елемент и се влияе от работата, извършена от белия дроб и дебелото черво.

Острите храни имат защитни и почистващи качества и засягат конкретно белите дробове и дебелото черво. Те помагат за разпръскването на останалата енергия и лигавицата, която може да се натрупа в тези органи.

Острите храни включват лют пипер, лук, ряпа, джинджифил, зеле, ряпа, репичка дайкон и зърна бял пипер. Белите остри храни са особено полезни, тъй като този цвят влияе особено на въздушния елемент.

Други защитни храни включват всички тъмнозелени и оранжеви зеленчуци като морков, тиква, броколи, магданоз, пшенична трева и кресон. Тези вегетарианци, поради високото си съдържание на бета-каротин, предпазват повърхността (кожата) и лигавиците на тялото. Те също така предпазват белия дроб и дебелото черво от рак.

За да подпомогнете пречистването на белите дробове и дебелото черво, яжте много храни, богати на фибри като зеленчуците, споменати по-горе, плодове, плюс пълнозърнести храни като овес, просо и ориз.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta