Бронхопулмонална дисплазия (BPD) или хронична белодробна болест при недоносеното бебе

Б

Бронхопулмонална дисплазия (BPD) или Хронична белодробна болест е проблем, който обикновено възниква при недоносени бебета, родени преди 4 седмици преждевременно (под 36 гестационна седмица), с тегло по-малко от 3 ½ паунда (по-малко от 1500 грама), и през първите 4 седмици от раждането. Недоносените бебета, родени с BPD, имат бели дробове, които не работят правилно, което затруднява дишането. Необходим е допълнителен кислород и много пъти е необходима и дихателна машина (вентилатор). Недоносените бебета развиват BPD от незрели бели дробове, високи нива на кислород, вентилатори, инфекции, пневмония или други източници от околната среда, които причиняват дразнене на белите дробове.

Проблемите с дишането при тези недоносени бебета трябва да бъдат лекувани бързо, тъй като това може да доведе до ниски нива на кислород в кръвта, засягащи мозъка, сърцето, черния дроб и бъбреците на недоносеното бебе. Доставчиците на здравни услуги обаче трябва да бъдат предпазливи, за да бъдат твърде агресивни, тъй като някои от леченията могат да носят свои собствени рискови фактори, ако се използват твърде свободно или често. Много пъти трябва да се преценят рисковете, за да се види кои варианти са в най-добрия интерес за оцеляване на бебето и това може да се променя от момент на момент.

Някои симптоми на BPD могат да включват тахипнея, кашлица, хрипове, прибиране на гръдния кош, дишане, разтягане на врата и епизоди на посиняване на кожата. Лекарите потвърждават диагнозата и тежестта на BPD, като използват рентгенография на гръдния кош, определят продължителността на необходимото време за кислород и определят дали е настъпило нараняване на белите дробове. Лечението на BPD е сложно, тъй като няма специфично лечение или лекарство, което да се отърве от него.

Лечението на симптомите с кислород, инфекциите с лекарства и поддържането на недоносеното бебе добре подхранено с подходящи количества течност ще даде шанс на белите дробове на бебето да узреят и да се излекуват. Понякога недоносеното бебе изглежда да проявява симптоми на BPD, но диагнозата ще бъде респираторен дистрес синдром (RDS). RDS, известен също като хиалинова мембранна болест или неонатален респираторен дистрес синдром, е един от най-честите белодробни проблеми при недоносени бебета. Преживелите преждевременно бебе с BPD (бронхопулмонална дисплазия) са склонни да растат по-бавно от обикновено и да са по-малки от бебетата на същата възраст.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta